„Prezența acestor oficiali pe teritoriul Venezuelei reprezintă un risc pentru pacea, unitatea și stabilitatea țării”, a anunțat guvernul într-un comunicat, după ce discuțiile privind menținerea legăturilor diplomatice între cele două țări s-au deteriorat.
Procurorul general, Tarek Saab, a declarat marți că solicită Curții Supreme de Justiție din Venezuela să deschidă o investigație împotriva liderului opoziției, Juan Guaido, pentru participarea la pretinsul „sabotaj”.
Washingtonul a fost primul care l-a recunoscu pe liderul opoziției Juan Guaido drept președintele legitim al Venezuelei, după ce șeful congresului în vârstă de 35 de ani s-a autoproclamat președinte interimar în ianuarie, denumind realegerea lui Maduro pentru 2018 o fraudă. Cele mai multe țări din Europa și America Latină i-au urmat exemplul.
Statele Unite au implementat o serie de sancțiuni pentru a exercita presiuni asupra lui Maduro, iar trimisul special al SUA pentru Venezuela, Elliott Abrams, a declarat marți că Washingtonul este pregătit să impună alte sancțiuni „foarte semnificative” zilele următoare împotriva instituțiilor financiare care sprijină guvernul lui Maduro.
Maduro, care își păstrează controlul asupra instituțiilor militare și a altor instituții ale statului, precum și sprijinul Rusiei și al Chinei, a învinovățit Washingtonul pentru turbulențele economice ale națiunii sale și l-a denunțat Guaido drept marionetă a Statelor Unite.
Cu ocazia celei de-a șasea zile de întrerupere a curentului electric, spitalele s-au luptat pentru a menține echipamentul în funcțiune, alimentele în stare de putrefacție din cauza căldurii tropicale și exporturile din terminalul petrolier principal al țării au fost sistate.
foto: Hepta